ROR-workshop ‘Bias voor professionals’

In professionele sferen kunnen impliciete associaties het menselijk handelen beïnvloeden. Een bias bij professionals is een bedrieglijk of verkeerd vooroordeel ten opzichte van een persoon, groep of een bepaalde situatie. Dit kan leiden tot onjuiste beslissingen die nadelig zijn voor de mensen met wie de professional werkt. Bias bij professionals kan leiden tot een verkeerde interpretatie van een situatie, verkeerde conclusies over een persoon, en het vergroot de kans op fouten, ook in bijvoorbeeld het CTER-domein.

In deze workshop gaan we kijken waar vooroordelen vandaan komen en hoe je je bewust kan zijn van de bias die je zelf hebt. Daarnaast gaan we in op de invloed die vooroordelen kunnen hebben op het handelen in een professionele context en worden er tips geboden hoe er niet naar deze vooroordelen kan worden gehandeld. Hierdoor zijn professionals bewuster van het eigen handelen en daardoor beter in staat onbevooroordeeld in contact te komen.

Doelstelling
De training wordt aangeboden door het Rijksopleidingsinsituut Radicalsering (ROR) en verzorgd door deskundige trainers. De doelstelling van het ROR is om professionals voldoende toe te rusten zodat zij binnen hun eigen werkveld radicalisering kunnen signaleren en daar adequaat op kunnen reageren. De workshop draagt zodoende bij aan professionalisering van de handelingsbekwaamheid en aan afname van handelingsverlegenheid onder professionals. De concrete doelstellingen in deze workshop zijn het bewuster maken van de rol van vooroordelen. Kennis overdragen over de factoren die invloed hebben op de eigen bias en het bewuster worden hoe professionele bias kan worden tegengegaan.

Duur

14:00-15:30 uur

Waar

De training wordt fysiek aangeboden bij Gemeente Haarlem. Mochten er veel professionals van één organisatie aanwezig zijn en er ruimte beschikbaar zijn binnen die organisatie voor een fysieke training, dan kan de training ook op een andere locatie worden aangeboden. Hierover worden de deelnemers dan geïnformeerd. 

Let op: de training is kosteloos maar niet vrijblijvend. Als cursisten besluiten binnen 6 weken na aanvang van de training of op de trainingsdag zelf niet meer aan te haken (muv onvoorziene omstandigheden), dan moeten we helaas kosten daaraan verbinden. 

ROR-workshop ‘Bias voor professionals’

Om je te kunnen aanmelden moet je eerst inloggen.